Szeretettel köszöntelek a Családosok Közössége közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Családosok Közössége vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Családosok Közössége közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Családosok Közössége vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Családosok Közössége közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Családosok Közössége vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Családosok Közössége közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Családosok Közössége vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
15 éve | Szőke Sándorné Ágota | 1 hozzászólás
Ánizs (és
a csillagánizs)
mártások, sütemények, pudingok,
gyümölcslevesek, édes rizsek,
keleten: főzelékek
Babér
levesek, mártások, pácok, pástétomok,
savanyú és ecetes ételek,
(jól társítható petrezselyemmel és kakukkfűvel, húsoknál curryvel)
Barbecue
levesek, mártások,
tokányok, vagdaltak, sültek
Bazsalikom
levesek, saláták, pácok, mártások, sültek, vagdaltak,
paradicsomos, tök-, bab-, gomba- és halételek
(ha nincs, petrezselyemmel helyettesíthetjük)
Boróka
pácok, mártások, főzelékek,
sertés- és vadhúsok, rostonsültek, vadpástétomok,
káposztás ételek
Bors
levesek, főzelékek, húsételek, mártások, saláták, öntetek,
pácok
Borsfű (csombor)
mártások, saláták, pácok, sült húsok,
bablevesek és -főzelékek,
krumplis, gombás és káposztás ételek,
(feketebors pótlására is használjuk)
Borsmenta
gyümölcssaláták, húsok töltelékei
Cayenne bors
mártások, sült húsok, rizsek, halételek,
sajtos és tojásételek
Chili
pástétomok, tokányok,
tojás-, hús- és halételek
Curry
mártások, húsok, halak,
tojásos, paradicsomos, rizses ételek
Citromfű
mártások, főzelékek, töltelékek,
gyümölcslevesek, -saláták,
gomba-, szárnyas- és vadételek
Citromhéj
húsos töltelékek, roston sült húsok és halak
Citromlé
saláták, mártások, öntetek, gyümölcslevesek
Édeskömény
saláták, főzelékek, főtt zöldségek, halételek, sütemények
Fahéj
sütemények, gyümölcslevesek,
rizs- és tojásételek
Fekete üröm
mártások,
liba- és sertéssültek,
káposzta- és gombaételek
Fokhagyma
levesek, főzelékek, húsok, halak, saláták, mártások,
öntetek, pácok
Gyömbér
mártások, sütemények,
angolos húsok,
hús-, bab-, krumpli- és gyümölcslevesek
Izsóp
pácok, pecsenyék,
burgonya-, zeller-, hal- és hússaláták
Kakukkfű
levesek, saláták, mártások, húsok, halak, sültek,
vagdaltak, belsőségekből készült ételek
(jól társítható petrezselyemmel és babérral)
Kapor
mártások, saláták, főzelékek, főtt húsok, húsgombócok
Kapri
mártások, saláták, körözettek, szendvicsek, vadak,
halak
(mártásokban, salátákban gyakran társul szardellával, petrezselyemmel és
olajbogyóval)
Koriander
mártások, levesek, saláták, pácok, sültek, szárnyasok,
káposztás ételek
(magja cukrozva az ánizst helyettesíti)
Kömény
levesek, saláták, főzelékek, sültek, körözöttek,
káposztás, burgonyás, sajtos és túrós ételek
Kurkuma
mártások,
ételek színezése
Lestyán
levesek, főzelékek, pástétomok, mártások, saláták
Levendula
hallevesek, halételek, ürühúsok, fűszerező szószok, saláták, gyros (savarma)
Majoranna
mártások, hústöltelékek, pástétomok, zöldséglevesek,
omlettek,
halak, vadak, csirke- és marhahúsok, májételek,
tök-, bab-, paradicsom-, sajt- és burgonyás ételek
Mustár
pácok, mártások, körözöttek
Olajbogyó
mártások, saláták
(gyakran társul szardellával, petrezselyemmel és kaprival)
Pirospaprika
mártások, saláták, húsok, körözöttek,
magyaros fogások
Petrezselyem
levesek, mártások, főzelékek, saláták, szendvicsek,
sült és párolt húsok, halételek, tojásételek
(jól társítható babérral és kakukkfűvel; szükséghelyzetben bazsalikom pótlására
is használjuk)
Rozmaring
mártások, pástétomok, töltelékek,
szárnyasok, halak, vadak, bárány- és malacpecsenyék, zsírosabb sültek,
ecetes halak, gombás ételek,
olaszos és franciás fogások
Sáfrány
húslevesek, mártások, tészták, sütemények, rizottók
(helyettesítője a sáfrányos szeklice)
Snidling (metélőhagyma)
saláták, mártások, főtt zöldségek, szendvicsek, sültek,
grillezett húsok,
burgonya-, bab-, borsó- és húslevesek,
tojásos, sajtos és túrós ételek,
sült krumpli
Szardella (vagy
szardellapaszta)
mártások, öntetek
(gyakran társul petrezselyemmel, kaprival, olajbogyóval)
Szegfűbors
mártások, főzelékek, pácok, vagdaltak, főtt húsok és
halak,
gyümölcsös ételek, édes sütemények
Szegfűszeg
mártások, sütemények, gyümölcsös ételek,
olasz területen: sült és párolt húsok
Szerecsendió (és a
szerecsendió virág)
mártások, levesek, főzelékek, töltelékek, vagdaltak, húsgombócok,
sajtos ételek
Szurokfű (oregano)
levesek, töltelékek, pástétomok, mártások,
bab-, paradicsom, tök-, burgonya-, hal- és húsételek,
spagettik, pizzák
Tárkony
levesek, mártások, saláták, raguk, tojásételek, csirketöltelékek,
bárány-, borjú-, szárnyas-, malac-, hal- és vadételek,
Erdélyben: savanyú ételek, zöldbab-, borsó- és krumplifőzelékek
Torma
mártások,
főtt kolbászok, sonkák és marhahúsok kisérője
(erősen csípős íze száraz melegítéssel enyhíthető)
Turbolya
levesek, tyúk- és báránysültek
Vanília
mártások, sütemények, gyümölcsételek
Zeller
mártások, saláták, főzelékek,
hús- és halételek,
tojásos és túrós ételek
Zsálya
pástétomok, főtt tészták, hústöltelékek,
halételek, szárnyas- és vadhúsok, zsíros húsételek, májas ételek,
lágy sajtok
©
Kiss Dénes László
A korall virág titka
A korall virág titka
Korall virágot már mindenki ismeri, de vajon tudja mi a titka ennek a kis növények?
Korall virág ma már minden virágboltban és kertészetben kapható, és az ára is kedvező. Van, aki több cseréppel is vásárol, de van, aki nem is sejti milyen kis csodát tart a kezében. Tudta ön hogy a korall virág egész évben virágzik? Talán már halotta ezt másoktól, de önnél még sem marad meg? Pedig a korall virág ezernyi apró színes virággal örvendeztet meg minket télen és nyáron is.
|
|
|
15 éve | Szőke Sándorné Ágota | 0 hozzászólás
Aranyosi Ervin: Voltál szerelmes?
Voltál szerelmes, mondd el, hogy milyen volt?
Meséld el annak, ki nem élte át!
Olyan, mintha egy vaknak elmesélnéd,
hány féle színben játszik a világ.
Mennyei érzés – földi halandóknak,
s néha pokol, mert néha gyötrelem.
Valóra vált, beteljesült, vad álom,
vagy egyoldalú és örömtelen.
Van hogy fellángol, máglyaként eléget,
s fájón parázslik amikor kihuny.
Csodálatos, míg viszonozva érzed.
15 éve | Szőke Sándorné Ágota | 0 hozzászólás
Hóemberünk földre száradt,
itt már nem a hó az úr!
Tél tábornok belefáradt,
szégyenszemre elvonul.
Halott fáink csupasz ága,
bennük friss élet kering,
s ébredő nap szép sugára
frissíti emlékeink.
Kis madárkák fenn a fákon,
kis szemükben, nagy remény.
Tavasz árad a világon
s visszatér vele a fény.
És a kedvünk visszatér-e,
elmúlik minden panasz?
Egyre több növény bújik kifelé
a pirosas hunyorom hozza a bimbókat
a fekete hunyor is
bújnak a hagymások is
megjelent egy téltemető bimbó is

_________________
15 éve | Szőke Sándorné Ágota | 0 hozzászólás
|
A szaftos csirkemell előállításának titka
Címkék: csirkemell, kaja, recept, sütés, szalmonella 5 hozzászólás
Ízbolygó végre elárulja, hogyan lehet a csirkemellet megsütni úgy, hogy szaftos és omlós legyen a végeredmény. Tévhitek eloszlatása és a megoldások itt.
A csirkemell hálátlan darab, legalábbis olyan szempontból, hogy ritkán lehet beleszaladni finom, szaftos, omlós példányokba.
15 éve | Bakó Zsuzsanna | 0 hozzászólás
"Védelem a rák ellen!"
Bővebben: info@madein-world.eu
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Utolsó hozzászólás