Túró
Rudi torta recept
- előkészület: 30 perc
- sütés: 12 perc
hozzávalók 8 főre
A piskótához:
- 2 tojás
- 6 dkg cukor
- 6 dkg finomliszt
- fél kk sütőpor
- 1 dkg cukrozatlan kakaópor
- 5 dkg cukor (a sziruphoz a kész
piskóta tetejére)
A töltelékhez:
- 1 csapott ek zselatinpor
- 15-25 dkg porcukor (ízlés
szerint)
- 50 dkg túró
- 1 dl tejföl
- 1 vaníliarúd
- 1 citrom reszelt héja
- 1 ek citromlé
- 2,5 dl hideg tejszínből vert
hab
- 3 ek cukrozatlan kakaópor
Elkészítés
Piskóta készítése:
- Kivajazunk egy 24 cm átmérőjű
kapcsos tortaformát és az aljába méretre vágott sütőpapírt teszünk.
- A tojásokat és a cukrot 4 perc
alatt robotgéppel fölhabosítjuk.
- A lisztet, sütőport és a kakaót
összekeverjük és fakanállal óvatosan a tojáshabhoz forgatjuk.
- A tortaformába öntjük a masszát
és 175 fokon 12 perc alatt megsütjük. Ha kész, kihűtjük.
Töltelék készítése:
- A zselatint 1 dl vízzel
elkeverjük, majd takaréklángon addig kevergetjük, amíg a zselatin
feloldódik.
- Félretesszük hűlni, közben a
porcukrot simára keverjük 2-3 kanál forró vízzel egy nagy keverőtálban.
- A porcukorhoz adjuk a túrót, a
vaníliarúd kikapargatott belsejét, a citromhéjat, a citromlevet, a tejfölt
és a zselatinos vizet. Robotgéppel 1-2 perc alatt összedolgozzuk és végül
fakanállal beleforgatjuk a tejszínhabot.
Összeállítás:
- A piskótát kivesszük a
formából, lehúzzuk róla a sütőpapírt és miután a formát elmostuk és
szárazra töröltük, visszatesszük bele.
- Megöntözzük 1 dl víz és 5 dkg
cukor összemelegített keverékével, elsimítjuk rajta a túrós tölteléket és
a tetejét vastagon megszórjuk kakaóporral.
- A tortát 1 napig hűtőben tartjuk. Tálalás
előtt késsel finoman körbevágjuk és kiszedjük a formából.
Bocimobil recept
- előkészület: 10 perc
- sütés: 30 perc
hozzávalók 6 főre
- 1 tojás
- 11 ek olaj
- 11 ek cukor
- 15 ek liszt
- 2 ek kakaó
- 2,5 dl tej
- 1 tk szódabikarbóna
- 1 (bio)citrom reszelt héja
Tetejére:
elkészítés
- A tészta hozzávalóit
csomómentesen elkeverem.
- Kivajazott tortaformába öntöm.
- A túrórudikat ujjnyi vastag
karikákra szeletelem és a tészta tetejére rakosgatom. A sütés végére a
tészta csaknem teljesen bepuszilja azokat.
- Előmelegített sütőben, közepes
fokozaton, kb. 30 percig sütöm. (Tűpróba!)
Formabontó
túró rudi recept
hozzávalók 4 főre
- 250 g zsíros tehéntúró
- 1 tojássárgája
- 2 ek porcukor
- 1/2 citrom leve és héja
- 1 ek habtejszín
csokimázhoz
elkészítés
- A túrót finom lyukú szitán, egy
kanál hátuljának segítségével áttörjük.
- Egy tálban a tojássárgáját a
porcukorral kikeverjük. Hozzáadjuk a túrót, a citromlevet és a
citromhéjat. Habtejszínnel lazítjuk.
- Nyolc kis golyót gömbölygetünk
a túrós masszából. Tányérra tesszük és 15 percre a mélyhűtőbe dugjuk.
- Közben elkészítjük a
csokimázat: a darabokra tört étcsokit gőz felett felolvasztjuk,
belekeverjük a vajat, a cukrot, a kakaót, és végül a tejet.
- Mikor langyos a csokimáz,
óvatosan beleforgatjuk a mélyhűtőből kivett, megdermedt túrógombócokat.
Tiszta tányérra helyezzük, és jól kihűtve kinájuk.
Piskótatekercses
túrótorta recept, avagy túrós charlotte
hozzávalók 4 főre
- 1(eper)lekváros piskótatekercs
- 250 g túró
- 250 g mascarpone
- 1 citrom lereszelt héja (és
valamennyi leve)
- cukor (ízlés szerint)
- ribizli (vagy más gyümölcs)
elkészítés
- Egy edényben keverjük össze a
túrót, a mascarpone-t, a reszelt citromhéjat, az ízlés szerint adagolt
kifacsart citromlevet és a szintén ízlés szerinti cukormennyiséget,
valamint a legvégén a ribizlit.
- Szeleteljük fel a
piskótatekercset ujjnyi vastagságúra, és béleljük ki vele a félgömb alakú
tálat. A közepét töltsük meg a túrós töltelékkel, majd tegyük a hűtőszekrénybe legalább három órára.
- Borítsuk ki egy tányérra, majd
felszeletelve tetszés szerint dekorálhatjuk még gyümölccsel és/ vagy
tejszínhabbal.
Túrófánk
recept
- előkészület: 10 perc
- sütés: 6 perc
hozzávalók 4 főre
- 25 dkg túró
- 25 dkg liszt
- 3 egész tojás
- 1 pohár tejföl (175 g)
- 1 tk szódabikarbóna
- 3 ek cukor
- csipet só
sütéshez
tálaláshoz
- vaníliás porcukor
- házi készítésű sárgabarack
dzsem
elkészítés
- A túrót egy villával
összetörjük és minden hozzávalóval jól elkeverjük.
- Serpenyőben felforrósítjuk az
olajat, majd púpozott teáskanálnyi adagokat pottyantunk az olajba és
mindkét oldalukat aranyszínűre sütjük (adagonként 6-7 perc alatt).
- A kész túrófánkokról a
felesleges olajat papírtörlővel leitatjuk.
- Azonnal tálaljuk.
Túrós-kekszes
szelet sütés nélkül recept
hozzávalók 8 főre
Barna tésztához:
Fehér krémhez:
Tetejére:
elkészítés
- A barna tésztához való
összetevőket jól összekeverjük, hogy sűrű "tésztát" kapjunk, és
egy tepsibe beletesszük. (A 4 dl tej helyett lehet használni 2 dl tej+ 2
dl meggylé keverékét is, úgy finomabb lesz az íze.)
- A fehér masszához valókat
szintén összekeverjük. A zseléfix elhagyható, bár használatával keményebb
lesz a túrókrém, és tartást ad. A barna kekszkeverékre tesszük.
- Tetejét csokimázzal díszítjük.
Túrós
kókuszgolyó recept
hozzávalók 4 főre
- 25 dkg túró
- 20 dkg porcukor
- 15 dkg kókuszreszelék (ebből tegyünk félre
a "panírozáshoz")
- 1 cs vaníliás cukor
- reszelt citromhéj
elkészítés
- A hozzávalókat összegyúrjuk.
- Kis gombócokat formálunk
belőle.
- Meghempergetjük a golyókat
a kókuszreszelékben.
Túrótorta
recept
- előkészület: 25 perc
- sütés: 30 perc
hozzávalók 4 főre
tésztához (26 centis tortaformához)
- 40 dkg liszt
- 1 tojás
- 10 dkg vaj
- 2 evőkanál tejföl
- 10 dkg cukor
- 1 citrom reszelt héja és
leve
töltelékhez
kenéshez
elkészítés
Töltelék készítése:
- A tojássárgát kikeverjük a
vajjal és a cukorral.
- Hozzáadjuk a villával áttört
túrót, a vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat.
- Összekeverjük.
Tészta készítése:
- Elmorzsoljuk a vajat a
liszttel, hozzáadjuk a cukrot, a citrom reszelt héját, krátert képezve
beleütjük a tojást.
- Összedolgozzuk, hozzáadjuk a
citromlevet, azzal is összedolgozzuk, annyi tejfölt adunk hozzá, hogy
rugalmas tésztánk legyen.
- Jól összegyúrjuk a tésztát és
fél centi vastagra nyújtjuk.
Összeállítás:
- A tortaforma karimájával
megjelöljük annak méretét és a méretnél 1 cm-rel szélesebbre vágjuk ki a
tésztából a körformát.
- Kibéleljük vele a kivajazott
tortaforma alját.
- Rámerjük a tölteléket.
- A maradék tésztából hurkákat
formálva először berácsozzuk a töltelék tetejét, majd a szélét is
körberakjuk.
- Tojássárgával kenjük a
rácsokat.
- Forró sütőbe téve lassan
sütjük.
Túróval
töltött rétes muffin recept
- előkészület: 15 perc
- sütés: 25 perc
hozzávalók 4 főre
12 db muffinhoz:
- 1 csomag hatlapos
rétestészta (15 dkg)
töltelékhez:
- 15 dkg cukor
- 2 tojás
- 1 vaníliarúd
- 12,5 dkg natúr
Philadelphia
- 2 ekanál búzadara
- 1 bio citrom
- 50 dkg tehéntúró
réteslapok kenéséhez
tetejére:
- porcukor
- kakaós tortadara
elkészítés
- Előmelegítjük a sütőt 200 fokra
és ha nem szilikonos muffintepsit használunk, akkor kenőecsettel alaposan
kivajazzuk a horpadásokat.
- A cukrot, a tojást és a
vaníliarúd kikapargatott belsejét robotgéppel 1-2 perc alatt
összekeverjük, majd hozzáadjuk a tejszínes krémsajtot, a búzadarát, a
citrom reszelt héját, a szétmorzsolt túrót és az egészet robotgéppel jól
összedolgozzuk.
- Nekilátunk a réteslap
kosaraknak. A kenéshez szükséges vajat megolvasztjuk, kifektetünk magunk
elé egy réteslapot, megkenjük kevés olvasztott vajjal, és felvágjuk 16
egyenlő méretű négyzetre.
- A felvágott darabok közül
nyolcat beteszünk a muffintepsi egyik horpadásába úgy, hogy az egymásra
kerülő négyzeteken mindig fordítunk egy picit, így a négyzetek sarkai nem
egymásra, hanem egymás mellé kerülnek.
- Ha megvan az első kosár, jöhet
a második, aztán folytatjuk a többi réteslappal, amíg a muffintepsi 12
mélyedését ki nem béleltük, és 8 rétegből álló, cakkos szélű, nyers
réteslapkosarak üldögélnek majd a tepsiben.
- A kosarakba arányosan
belekanalazzuk a túrós tölteléket, és a süteményeket kb. 25 perc alatt
megsütjük.
- Ha kihűltek, porcukrot, tortadarát
szórunk rájuk
Vaníliás túrókrém babáknak és nem babáknak
hozzávalók 1 főre
- 5 dkg tehéntúró
- 5 dkg natúr joghurt
- 1 tk gyümölcscukor
- pár csepp frissen facsart
citromlé
- némi reszelt bio citromhéj
- 1/4 vaníliarúd kikapart magjai
story
A bolti, E-kel teli krémes desszertek helyett..
elkészítés
- A túrót sűrű szitán áttörjük.
- Kikeverjük a joghurttal.
- Hozzáadjuk a citromlevet, a
héjat és a vaníliamagokat.
- Kevés cukorral édesítjük.
Kommentáld!