|
Tudja-e, mi a
méz?
.
Erre a látszólag egyszerű kérdésre ki ki képességének, vagy pillanatnyi
hangulatának megfelelően válaszol. Legtöbben a mézet ,,Tápláló
édesség"-nek tartják. Ez igaz! A fiatalok a forró csók és az édes méz
közé tesznek egyenlőséget. Mennyire igazuk van! Az ,,Öreg méhészek" a
mézet ,,A méhek által gyűjtött sejtekben érlelt nektárnak" tartják. A
vegyészek szerint a méz ,, szénhidrát, ahol az oxigén és a nitrogén
aránya mindig 2:1". Az orvosok többsége egyszerű cukrokból álló
,,gyógyhatású édesség"-nek tartja. A biológus azt mondja ,,a méz a
természet legcsodálatosabb ajándéka". Ez a meghatározás már nemcsak
igaz, hanem szép is.
Mit tud Ön a mézről, mint tápláló édességről?
Tudja-e, hogy a méz legfontosabb alkotóeleme a gyümölcscukor (fruktóz)
csaknem kétszer olyan édes, mint a háztartásokban használt nád- és
répacukor? A kristálycukor édességérzete 100, a gyümölcscukoré pedig
174!
Tudja-e, hogy a méz 5-6-féle cukrot tartalmaz? Ezeknek 85-95 százaléka
könnyen emészthető, rövid szénláncú monoszacharid, azaz szőlő- és
gyümölcscukor. Elenyészően kevés a mézekben a nehezen emészthető hosszú
szénláncú diszacharid és polyszacharid.
Tudja-e, hogy a mézben sokféle enzim működik (invertáz, diasztáz,
kataláz, oxidáz, peroxidáz, reduktát, stb.)? Ezek a táplálékok
lebontását, vagyis az emésztést segítik elő.
Tudja-e, hogy a mézben előforduló szabad amino-savaknak és egyéb szerves
savaknak étvágygerjesztő hatása van?
Tudja-e, hogy több mint százféle íz- és illatos zamat-anyag van a
mézben?
Tudja-e, hogy sokféle virágport is tartalmaz a méz?
Tudja-e, hogy a méz az élet számára létfontosságú ásványi anyagokban
(mikro- és makroelemek) gazdag? Különösen az édes mézharmat, a fenyő-,
gesztenye- és hársméz tartalmaz nyomelemet.
Tudja-e, hogy a méz 18-19 százalékban olyan vizet tartalmaz, amely
növényi sejteken keresztül többszörösen átszűrt káros anyagoktól
teljesen mentes?
Sajnos kevesen tudják, hogy egyes mézfajták (repce-, hárs-, vegyes
virágméz) kristályosodását mi idézi elő. Semmiképpen sem a gyári
cukortartalom, ellenkezőleg, a legértékesebb szőlőcukor (glükóz)
magasabb aránya miatt következik be a kristályosodás.
Tudja-e, hogy hazánkban az egy főre jutó évi mézfogyasztás csak 25-30
dkg, míg a fejlett nyugati országokban 250 dkg?
Mit tud Ön a méz gyógyító hatásáról?
Gyógyszer a méz? Sokan túlzott buzgalmukban - sajnos a szakirodalomban
is a mézet gyógyszernek tartják. Pedig az több okból sem nevezhető
annak. Az első különbség: a gyógyszer méregdrága, a méz nagyon olcsó. A
második: a méznek nincs káros mellékhatása. A harmadik: ,,korlátlan
mennyiségben fogyasztható. Más táplálékkal, különösen pedig szeszes
italokkal társítható (alkoholistáknak kifejezetten javallott).
A fentieket figyelembe véve - a már korábban többszörösen elhangzott és
leírt, de eddig egyszer sem kifogásolt meghatározás szerint - ,,A méz
olyan gyógyhatású tápanyag (paramedicinális szer), amely tartósan
fogyasztva, az élő szervezetre jótékony hatást gyakorol".
Tudja-e, hogy a méz fertőtlenít? Az antibakteriális tulajdonság a mézek
viszonylag magas hidrogénperoxid tartalmával hozható összefüggésbe?
Tudja-e, hogy a méz propoliszt is tartalmaz? Egyrészt ezzel is
magyarázható a fertőtlenítő, gyulladásgátló, nyugtató és
fájdalomcsillapító hatása.
A mézben levő virágpor prosztatint tartalmaz, ezért az a dülmirigy
(ismertebb nevén a prosztata) gyulladás megelőzésére vagy annak
gyógyítására alkalmas.
Tudja-e, hogy a méz oxidáz enzimje a piretroid növényvédő szereket
(fluvalinate, cipermetrin, deltametrin, tetrametrin) erőteljesen bontja,
vagyis a szervezet méregtelenítésében is szerepe van?
Tudja-e, hogy a méz a gyomor, bél és főleg az epe-működést jótékonyan
stimulálja (ebben kitűnik a szelid-gesztenye méz)?
Tudja-e, hogy a méz az idegműködésben kulcsszerepet játszó ingerületet
átvivő anyagot (acetilkolint) is tartalmaz? Tartós mézfogyasztással több
súlyos gyógyíthatatlan betegségek kialakulását előzhetjük meg, vagy
késleltethetjük azokat (Parkinson-kór).
Tudja-e, hogy a méz fogyasztásával a sport- és egyéb teljesítmények
fokozhatók, ugyanakkor az nem minősül tiltott doppingolásnak?
Tudja-e, hogy a mézet mint adalékanyagot kozmetikumként is felhasználják
a szépségiparosok?
A környezeti stressz hatásoktól megvédi a szervezetet (a sok mézet
fogyasztók balsorsuk nyűgét és csapásait könnyebben elviselik).
A méz összetevői
Gyümölcscukor 39%
Szőlőcukor 31%
Víz 19%
Összetett cukrok 5-10%
Egyéb anyagok (aminosavak, fehérjék, enzimek, vitaminok, savak, ásványi
sók, színanyagok, aromaanyagok, egyéb bioaktív anyagok) 3-4%.
Egészségünket sok-sok mézfogyasztással óvjuk, vagyis:
,,Okos legyen - Mézet egyen!"
|
|
Kommentáld!