Család: Mézfajták..

Szeretettel köszöntelek a Családosok Közössége közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 3280 fő
  • Képek - 2276 db
  • Videók - 1956 db
  • Blogbejegyzések - 823 db
  • Fórumtémák - 83 db
  • Linkek - 380 db

Üdvözlettel,

Családosok Közössége vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Családosok Közössége közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 3280 fő
  • Képek - 2276 db
  • Videók - 1956 db
  • Blogbejegyzések - 823 db
  • Fórumtémák - 83 db
  • Linkek - 380 db

Üdvözlettel,

Családosok Közössége vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Családosok Közössége közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 3280 fő
  • Képek - 2276 db
  • Videók - 1956 db
  • Blogbejegyzések - 823 db
  • Fórumtémák - 83 db
  • Linkek - 380 db

Üdvözlettel,

Családosok Közössége vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Családosok Közössége közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 3280 fő
  • Képek - 2276 db
  • Videók - 1956 db
  • Blogbejegyzések - 823 db
  • Fórumtémák - 83 db
  • Linkek - 380 db

Üdvözlettel,

Családosok Közössége vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

  SELYEMFŰMÉZ

Színe víztiszta vagy kissé sárgás árnyalatú. Erős, jellegzetes ízű illatos méz. Lassan kristályosodik. Igazi hungaricum, a napfényes Duna-Tisza közén lévő erdőszéleken, június és júliusban a különlegesen csábítóan illatozó vadon termő növényből a kánikulai napsugarak csalogatják elő a nektárt a méhek számára. Ez a méz tápértékével, nyomelemeivel, ásványi sókkal dúsítva erősíti a szervezetünket. Legfőbb tulajdonsága enyhe vérnyomáscsökkentő hatása.


Link

LÓHEREMÉZ

Nagyon világos színű méz, kikristályosodott állapotban szinte teljesen fehér. Kellemes ízű, az Egyesült Államokban az egyik legkedveltebb mézfajta.


Link

LEVENDULAMÉZ

Franciaországban jól ismert mézfajta, de Magyarországon is előfordul. Borostyánsárga színű, jellegzetesen kellemes illatú méz. Nehezen kristályosodik. Fahéj és vanília íz is kiérezhető a kóstolásakor, igazi csemege méz, általában mindenki elsőre megkedveli. Fogyasztása elsősorban ömagában (kenyérrel-vajjal, műzlivel) ajánlott. Nyitott sebek kezelésére kiválóan alkalmas, de ajánlják álmatlanság, vesepanaszok és bélférgesség ellen is.



Link
 
 
  Méhekről és a mézről  
Mézfajták 2.
  NAPRAFORGÓMÉZ

Aranysárga, később sötétedő méz. Állaga hamar szétválik kristályos és folyékony fázisokra. Krémmézzé alakítva kellemes csemege. Sütésre is kiválóan alkalmas. A régióra jellemző, igazi hungaricum.


Link

KRÉM-MÉZ

Színe a krémszíntől a halvány sárgáig terjed, állaga krémszerű. A repce virágpora és méze, szinte a legtáplálóbb a méhek számára is, ugrásszerűen erősödnek a tápértékben dús beltartalma miatt. Nagyon értékes méz, mivel közvetlenül szűrés után kerül kiszerelésre és szinte minden alkotóeleme károsodás nélkül kerül a szervezetünkbe. Erősítő, fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatású. Jellemző tulajdonsága, hogy gyorsan kristályosodik, krémszerű mézként kerül forgalomba. Könnyen kenhető.


Link

PROPOLISZOS-MÉZ

A benne található mézet sokfajta értékes mezei virágról gyűjtötték a méhek és emiatt, beltartalmilag kiváló méznek számít. A propolisz jelenléte miatt a jótékony hatása fokozottabb. Ez a méz külső felhasználásra is alkalmas: baktérium és gombaölő hatásán, a vírusok szaporodását gátló tulajdonságain kívül fájdalomcsillapító és regeneráló hatásai is érvényesülnek. Belsőleg fogyasztva gyulladáscsökkentő, mely a légutak, a tüdő, a vesemedence, és a szívbelhártya gyulladásaira alkalmazható. Gyomor és bélhurut leküzdésében is eredményes, mert egyrészt elöli vagy szaporodásában gátolja a betegséget kiváltó kórokozókat, másrészt tannintartalmánál fogva adsztringensként (vagyis nyálkahártya összehúzóként) is közreműködik a hasmenéses tünetek felszámolásában. Jól ismert a propolisz érvédő, vizelethajtó és vérnyomáscsökkentő hatása is. A klimaxos panaszok enyhítésére, a gyomorfekély, a nyombélfekély és a krónikus bronchitis ellen is eredményesen alkalmazható. A propolisz alkalmazása nem javasolt pajzsmirigytúltengésben szenvedőknek, illetve bőrallergiás jelek észlelése esetén.


Link

GESZTENYEMÉZ

Magas ásványi anyag tartalmával tűnik ki a mézek közül ez a sárgásbarna színű, gesztenyevirág illatú, enyhén kesernyés utóízű csemege. Kenyérre és kalácsra kenve, vagy gyógyteában egyaránt fogyasztható. A régióra jellemző, igazi hungaricum.


Link
 
 
0 komment , kategória:  Méhekről és a mézről  
Mézfajták 1.
 
 
  A mézeket eredetük szerint három csoportba sorolják. Az első csoportot a vegyes virágmézek, a második csoportot a mézharmatméz alkotja, amelyet édesharmatból hordanak a méhek.

A legjobb minőségű méznek azonban az egyfajta virágról gyűjtött mézeket tartják.

AKÁCMÉZ

Színe víztiszta, néha halványsárga, ritkábban zöldes árnyalatú. Íze kellemes, gyengén akácvirág illatú. Sokáig folyékony marad. Nyugtató hatású, ajánlott a gyomorsav túltermelés miatti emésztési zavarok gyógyítására. Fertőtlenítő hatása miatt főleg köhögés ellen javasolják. Kisgyermekeknek és idősebbeknek különösen ajánlatos rendszeres fogyasztása. Natúr fogyasztásra, italok ízesítésére kiválóan alkalmas. Kalciumban gazdag mézfajta. Segít a mészhiányos betegeken, ellensúlyozza az izomgyengeséget.


Link

VIRÁGMÉZ

Színe a halványbarnás színtől egészen a sötétbarnáig terjed, a benne lévő mézek összetételétől függ. Hajlamos a kristályosodásra. A mézet értékes mezei virágokról, gyógynövényekről gyűjtötték a méhek és emiatt beltartalmilag kiváló méznek számít. Szakemberek szerint a legértékesebb mézek közé tartozik, mivel a természetgyógyászatban is használt különféle növényekről származó nektár révén a méz hatásterülete is kiszélesedik. Erősíti a szervezet védekező rendszerét. Natúr fogyasztásra és sütemények ízesítésére kiválóan alkalmas. Sok kálium található benne. Szívpanaszok, szívgyengeség esetén hatásos szer lehet.


Link

HÁRSMÉZ

Színe a világos sárgától a közép barnáig terjed, rendkívül zamatos. A virágzásban lévő csodálatos illatú hársfa bőven ontja a legkiválóbb jótékony hatással rendelkező nektárt. Nyugtató hatású méz, meghűléses betegségre, vagy annak megelőzésére kiváló, különösen hársfateában fogyasztva.


Link

LÉPESMÉZ

A néphit úgy tartja, hogy a lépesméz értékesebb a bolti forgalomban kapható méznél, s ez valóban így is van, mert a lépesméz illetve a pörgetéskor nyert friss méz tápanyagtartalma nagyobb. Ebben ugyanis a virágpornak és a méhlárvák táplálására készített anyagnak a törmelékei is belekeverednek, s ezek nagyon sok nyomelemet, vitamint, enzimet, hormont tartalmaznak. A bolti forgalomban kapható méz ugyan esztétikusabb kivitelű, nem zavaros, nem törmelékes, de mivel derítési és szűrési folyamatokon ment át, a védőanyagai egy részét is kiszűrték belőle. Igazi hungaricumnak számít.


Link
 
 
  Méhekről és a mézről  
Hogyan készül a méz?

 
  A méh a méhlegelőkön (virágos területek) a virágok nektárjából cukoroldatot szív fel, a cukoroldat a mézhólyagba kerül, ahol végül enzimek segítségével híg mézoldattá alakítja át. Egy-egy méh mézhólyagjába körülbelül 20 milliliter nektár fér. Miközben a virágok nektárját szívogatja, virágport is gyűjt, de ezt nem használja fel a mézkészítéshez, hanem a hátsó láb párján levő kosárkába gyűjti. Mikor megtelik mézhólyagja, visszarepül a kaptárba, ahol a méhviaszból készült, hatszögletű lépekbe rakja a már félig kész mézet.

A későbbiekben is a lépekben tárolják, érlelik, és párologtatják a mézet. Szárnymozgatásukkal olyan légáramlatot idéznek elő a kaptárban, amely segítségével a méz 24 óra leforgása alatt nedvességének 10%-át elveszti. Ezt követően viaszlapocskákkal fedik le a lépet, s így tárolják mind a mézet, mind a virágport. A méhészek a lépekből egy centrifuga segítségével pergetik ki az ily módon már kész mézet.

A méhek a méz mellett több, emberi fogyasztásra alkalmas anyagot is előállítanak:


Méhpempő
A méhpempő a méhek mézzel, virágporral kevert garatmirigy váladéka. Különlegessége, hogy a méhek kizárólag ezzel táplálják leendő méhkirálynőjüket (más lárvát nem). Kereskedelmi forgalomban csak ritkán kapható. Igen kiváló roboráló szer, főleg gyógyuló betegeknek, öregeknek ajánlott.




Link

Propolisz
A propolisz a méhek ragasztóanyaga, amit a növények váladékaiból gyűjtenek. Tartalmaz enzimeket, aminosavakat és igen magas a vitamin tartalma is (B1, B2, B6, C, E). Leginkább külsőleg, oldatban használják. A virágporhoz hasonlóan javítja az általános közérzetet, növeli az immunrendszer ellenálló képességét, de vérnyomás-szabályozó, értágító hatása is ismert.



Link
 
 
Tudja-e...a mézről

 
  Tudja-e, mi a méz?
.
Erre a látszólag egyszerű kérdésre ki ki képességének, vagy pillanatnyi hangulatának megfelelően válaszol. Legtöbben a mézet ,,Tápláló édesség"-nek tartják. Ez igaz! A fiatalok a forró csók és az édes méz közé tesznek egyenlőséget. Mennyire igazuk van! Az ,,Öreg méhészek" a mézet ,,A méhek által gyűjtött sejtekben érlelt nektárnak" tartják. A vegyészek szerint a méz ,, szénhidrát, ahol az oxigén és a nitrogén aránya mindig 2:1". Az orvosok többsége egyszerű cukrokból álló ,,gyógyhatású édesség"-nek tartja. A biológus azt mondja ,,a méz a természet legcsodálatosabb ajándéka". Ez a meghatározás már nemcsak igaz, hanem szép is.

Mit tud Ön a mézről, mint tápláló édességről?

Tudja-e, hogy a méz legfontosabb alkotóeleme a gyümölcscukor (fruktóz) csaknem kétszer olyan édes, mint a háztartásokban használt nád- és répacukor? A kristálycukor édességérzete 100, a gyümölcscukoré pedig 174!

Tudja-e, hogy a méz 5-6-féle cukrot tartalmaz? Ezeknek 85-95 százaléka könnyen emészthető, rövid szénláncú monoszacharid, azaz szőlő- és gyümölcscukor. Elenyészően kevés a mézekben a nehezen emészthető hosszú szénláncú diszacharid és polyszacharid.

Tudja-e, hogy a mézben sokféle enzim működik (invertáz, diasztáz, kataláz, oxidáz, peroxidáz, reduktát, stb.)? Ezek a táplálékok lebontását, vagyis az emésztést segítik elő.

Tudja-e, hogy a mézben előforduló szabad amino-savaknak és egyéb szerves savaknak étvágygerjesztő hatása van?

Tudja-e, hogy több mint százféle íz- és illatos zamat-anyag van a mézben?

Tudja-e, hogy sokféle virágport is tartalmaz a méz?

Tudja-e, hogy a méz az élet számára létfontosságú ásványi anyagokban (mikro- és makroelemek) gazdag? Különösen az édes mézharmat, a fenyő-, gesztenye- és hársméz tartalmaz nyomelemet.

Tudja-e, hogy a méz 18-19 százalékban olyan vizet tartalmaz, amely növényi sejteken keresztül többszörösen átszűrt káros anyagoktól teljesen mentes?

Sajnos kevesen tudják, hogy egyes mézfajták (repce-, hárs-, vegyes virágméz) kristályosodását mi idézi elő. Semmiképpen sem a gyári cukortartalom, ellenkezőleg, a legértékesebb szőlőcukor (glükóz) magasabb aránya miatt következik be a kristályosodás.

Tudja-e, hogy hazánkban az egy főre jutó évi mézfogyasztás csak 25-30 dkg, míg a fejlett nyugati országokban 250 dkg?

Mit tud Ön a méz gyógyító hatásáról?

Gyógyszer a méz? Sokan túlzott buzgalmukban - sajnos a szakirodalomban is a mézet gyógyszernek tartják. Pedig az több okból sem nevezhető annak. Az első különbség: a gyógyszer méregdrága, a méz nagyon olcsó. A második: a méznek nincs káros mellékhatása. A harmadik: ,,korlátlan mennyiségben fogyasztható. Más táplálékkal, különösen pedig szeszes italokkal társítható (alkoholistáknak kifejezetten javallott).

A fentieket figyelembe véve - a már korábban többszörösen elhangzott és leírt, de eddig egyszer sem kifogásolt meghatározás szerint - ,,A méz olyan gyógyhatású tápanyag (paramedicinális szer), amely tartósan fogyasztva, az élő szervezetre jótékony hatást gyakorol".

Tudja-e, hogy a méz fertőtlenít? Az antibakteriális tulajdonság a mézek viszonylag magas hidrogénperoxid tartalmával hozható összefüggésbe?

Tudja-e, hogy a méz propoliszt is tartalmaz? Egyrészt ezzel is magyarázható a fertőtlenítő, gyulladásgátló, nyugtató és fájdalomcsillapító hatása.

A mézben levő virágpor prosztatint tartalmaz, ezért az a dülmirigy (ismertebb nevén a prosztata) gyulladás megelőzésére vagy annak gyógyítására alkalmas.

Tudja-e, hogy a méz oxidáz enzimje a piretroid növényvédő szereket (fluvalinate, cipermetrin, deltametrin, tetrametrin) erőteljesen bontja, vagyis a szervezet méregtelenítésében is szerepe van?

Tudja-e, hogy a méz a gyomor, bél és főleg az epe-működést jótékonyan stimulálja (ebben kitűnik a szelid-gesztenye méz)?

Tudja-e, hogy a méz az idegműködésben kulcsszerepet játszó ingerületet átvivő anyagot (acetilkolint) is tartalmaz? Tartós mézfogyasztással több súlyos gyógyíthatatlan betegségek kialakulását előzhetjük meg, vagy késleltethetjük azokat (Parkinson-kór).

Tudja-e, hogy a méz fogyasztásával a sport- és egyéb teljesítmények fokozhatók, ugyanakkor az nem minősül tiltott doppingolásnak?

Tudja-e, hogy a mézet mint adalékanyagot kozmetikumként is felhasználják a szépségiparosok?

A környezeti stressz hatásoktól megvédi a szervezetet (a sok mézet fogyasztók balsorsuk nyűgét és csapásait könnyebben elviselik).


A méz összetevői
Gyümölcscukor 39%

Szőlőcukor 31%

Víz 19%

Összetett cukrok 5-10%

Egyéb anyagok (aminosavak, fehérjék, enzimek, vitaminok, savak, ásványi sók, színanyagok, aromaanyagok, egyéb bioaktív anyagok) 3-4%.

Egészségünket sok-sok mézfogyasztással óvjuk, vagyis: ,,Okos legyen - Mézet egyen!"




 
 
  Méhekről és a mézről  
A méz
 
  Az istenek itala
A mézből és gyantából álló legöregebb rágóra 1993-ban bukkantak rá, a Svédország nyugati részén fekvő, Eilos városban, egy kőkorszakbeli gyermek fogkövületében. Ám a méz ennél is idősebb. Egy megközelítőleg 15.000 éves sziklarajz egy asszonyt ábrázol, aki a fára mászik, hogy éhségét a méhek odújából csillapítsa. Egészen a 17. századig az emberek azt gondolták, hogy a méhek a semmiből jönnek. A keresztényeknél a méh a szűzesség jelképévé vált, mert szaporodásáról nem tudtak semmit.


Az aranyló szirup nem csak ízletes, de kedvező összetételének köszönhetően nagyrabecsült otthoni szer, számos betegség kezelésében segít. Már a régi egyiptomiak is isteni eledelnek tekintették a mézet, melyet Ra napisten testet öltött könnyeinek hittek. Semmi kétség: az istenek itala valóban az egyik legtermészetesebb táplálék, melynek összetétele évezredeken keresztül alig változott.

Csodálatos táplálék

Bár korábban kezdtünk megfeletkezni róla, az édes szirup napjainkban ismét egyre kedveltebbé válik. A számtalan sokoldalú összetevőnek köszönhetően a méz valóban értékes táplálék, mely a termelés helyétől a fogyasztásig egyáltalán nem módosul. Eddig 24 különböző cukrot és mintegy 180 kísérőanyagot mutattak ki benne. Kiváló szénhidrátforrás, szőlő- és gyümölcscukrot tartalmaz, mely egyszerűen beépül a szervezetbe. Tartalmaz a szervezet számára nélkülözhetetlen nyomelemeket (kalcium, réz, vas, magnézium, mangán, foszfor, kálium, nátrium, cink), vitaminokat (B1, B2, B3, B5, B6, C vitamin ), szerves savakat, illóolajokat, fontos enzimeket, fehérjéket.

Gyógyító hatású

Ahogy a régi időkben, úgy mai is nagyra tartják a méz gyógyító hatását. Rendszeres fogyasztásával megelőzhetők a betegségek, illetve betegségek során segít a lábadozásban, a szellemi és fizikai erőnlét visszanyerésében, gyorsítja a gyógyulást. Vértisztító hatásának köszönhetően frissíti, fiatalítja a szervezett. Hatására a sejtek a felvett oxigént jobban hasznosítják, így növeli a teljesítőképességet. Gátolja a baktériumok fejlődését, sőt el is pusztítja némelyiket. Erősíti az immunrendszert, az idegeket. Jótékonyan hat az emésztésre, méregteleníti a szervezetet.

Külsőleg is használható sebek fertőtlenítésre, melyek tisztulására, gyógyulására gyorsítólag hat s mézzel történő kenegetés után a sérülés hegtelenül tűnik el.
A szépségápolásban nedvességmegkötő tulajdonsága miatt használják elsősorban. A száraz, érdes bőrt puhítja, kisimítja, nyugtatja, újra feszessé és rugalmassá varázsolja. Pattanások, mitteszerek kezelésére is kiváló.

Hogyan tároljuk?

Hogy a természetes aroma és az érzékeny összetevők sokáig megmaradjanak, gondosan figyelnünk kell a méz tárolására. A legoptimálisabb, ha a folyékony mézet állandó 18-20 °C-os, a krémes állagút pedig 10-12 °C-os hőmérsékleten tartjuk. Az aranyló édesség megköti a levegő páratartalmát, ezért megerjedhet, ezért száraz helyen, illetve jól lezárva kell tárolni. Mivel a szagokat és az ízeket könnyen átveszi más élelmiszerektől, ajánlott aromazáró edénybe tenni. A tárolásra legalkalmasabb az üveg, a legjobb aromazáró tulajdonságának köszönhetően.

Mézes tanácsok
A méz koncentrált cukoroldat. Vigyázzunk, üres gyomorra ne fogyasszuk azt. Különösen gyerekekre ne erőszakoljuk rá a kora reggeli mézevést.

Meghűlés és influenza kezelésére egy bögre iható hőmérsékletű teába tegyünk két teáskanál mézet.
Torokfájásra, torokgyulladásra szopogassunk el naponta 4-5 alkalommal egy-egy teáskanál mézet.
Lefekvés előtt fogyasszunk el két teáskanál mézet, hogy álmunk nyugodt legyen.


Link
 
 
EGY KIS TÖRTÉNELEM A MÉHEKRŐL


Az ember és a méhek kapcsolata több ezer évre tekint vissza. Első jel egy Spanyolországi sziklarajzról származik. A cromagnon-i ősember sziklarajza az Arana barlangban található, mely egy lányt ábrázol, aki méhek között lépesmézet szed egy üregből. Ekkoriban a mézfogyasztás lépestől, petéstől együtt történt.

A kőkorszak óta a méz nemcsak édesítőszer, hanem különleges kultikus jelentőséggel is bír. Szertartásoknál tartósító és fertőtlenítő szerként egyaránt használták. Fontos gyógyszeralapanyag is volt. Az asszírok korából egyik ékírásos tábla mézzel készült gyógyszerek receptjeivel maradt hátra. Az ókori Egyiptomban jelentős volt a méhészkedés, melyet templomi domborművek is bizonyítanak. A piramisokban mézet és mézes süteményt találtak. Nagyobb számban ismertek méhviaszból készült szobrocskák is. Az Ószövetségben szó van a méhek gondozásáról, a méhcsaládok nap és eső elleni védelméről, a füstölésről és a méz kinyeréséről. Törvény írta elő azt, hogy a kasokat a városfalon kívül kell elhelyezni.

A mézet balzsamozásra is használták. Arisztobolosz túlélte az egyiptomi harcokat, de amikor sikerrel eltelve hazatért, útközben méreggel megölték. Holttestét mézbe ágyazva szállították haza Judeába. Heródes király a feleségét, Mariannát halála után hét évig mézes teknőben tartotta, hogy megőrizze szépségét.

Az arab világ a mézet kiváló orvosságnak ismerte el. A világutazó Ibn Battuta a mézbornak és egy tengeri halnak potencianövelő hatását tapasztalta. Ezt a táplálékot fogyasztva négy hites feleségét és egy-egy ágyasát 18 hónapon át naponta rendkívüli élményben részesítette.

Kínai írások is bizonyítják a méz gyógyító hatását.

Az ókori görögök sokat foglalkoztak a méhekkel és a méhészeti termékekkel. Homérosz vakságát a kortársai méhszúrásnak tulajdonították. Az Iliász és Odüsszeia eposzokban a mézet az istenek ajándékának tartották. A méh a szorgalmat, a háziasságot, a takarékosságot, a jótékonyságot, a bátorságot, a kitartást, az éberséget és az ügyességet jelképezte.

Rómában ie. meg nyílt a süteményesek piaca. Cato felsorolta az ott található édességeket, amelyek között remek mézeskalácsok is voltak. A császárság korában úgy illett, hogy a nagy lakomákon a második tálalóasztalon legyen lépesméz, mézzel sütött kalács és többféle, mézzel tartósított gyümölcs. A rómaiak mézbort, a kelták a mézsört készítették.

Hazánkban is jelen volt az ember és méhek kapcsolata, ezt aquincumi ásatások bizonyítják. A honfoglalás után pedig írásos emlékek a méhészetről Szent István korából származnak. A méhészet első oktatói papok voltak. Igaz a méhek életéről keveset tudtak. A méhészetet a római írásokból tanulták. Középkorban Mátyás király idejében az egy főre eső méz- és viaszfogyasztás jóval nagyobb volt mint most, s még exportra is jutott. A környező országokat kereskedőink magyar mézzel és mézes termékekkel látták el. A méhészkedést törvények védték, s a visszaéléseket a helyi igazságszolgáltatás torolta meg. 1556-ban egy tolvajt félmeztelenre vetkőztettek és büntetésképpen fejére borították az ellopott méhekkel teli kaptárt. 1569-ben egy asszonyt máglyán megégettek méheknek élelmükből való kifosztása és megrontása miatt.

A XVI. századtól a méhészkedés lassan hanyatlásnak indult. Csökkent a viasz iránti kereslet, mert új világítóanyagok (olaj, paraffin) kezdett elterjedni. A cukor kezdte átvenni a méz szerepét. Európában egyre több cukorfinomító épült, s a kereskedők egyre cukrot hoztak be az országba.

Mária Terézia ismerte fel annak szükségességét, hogy a méhészetet támogatni kell. 1776-ban rendeletet adott ki, hogy a kezdő méhészeknek, s a tíz kasnál többel méhészkedőknek ne kelljen adót fizetniük. 1770-ben Bécsben méhészeti főiskolát alapított és támogatta a méhészet fejlesztését. Ezze elérte a méhészet fejlődését, s 1797-ben Keszthelyen Georgikonban kötelezővé tették a méhészet oktatását.








Link

Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu