Szeretettel köszöntelek a Családosok Közössége közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Családosok Közössége vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Családosok Közössége közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Családosok Közössége vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Családosok Közössége közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Családosok Közössége vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Családosok Közössége közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Családosok Közössége vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Méregtelenítés gyümölcs- és zöldséglével
Manapság
elég csak bemenni egy nagyobb közértbe, vagy áruház monstrumba, és a
gyümölcsleves polcok roskadásig vannak a legkülönbözőbb gyümölcs –és
zöldségfélék nektárjaival rostos, vagy akár rosttalan változatban. Az
ember ácsorog a különböző márkák, színek, és fajták bősége, kavalkádja
előtt és azt latolgatja, melyiket is vegye meg. Az „egyszerűbb” (1
maximum 2 féle) gyümölcsből készült levelek mellett ott toporognak az
5-6 féle gyümölcs változatos préselményei is, ilyen-olyan százalékos
gyümölcstartalommal. A 100 %-os ivólevek pedig a legelőkelőbb helyet
foglalják el közöttük. Mindegyik oldalán részletes táblázat mutatja,
milyen vitaminokat, egyéb adalékokat tartalmaznak. Tehát, a választás
már csak rajtunk áll. A legkönnyebb persze leemelni a polcról, meg
venni, majd meg inni.
Azonban, magunk is készíthetünk otthon frissen facsart gyümölcslevet,
ami nem csak egészségesebb, hanem akár úgy is variálhatjuk benne a
gyümölcsöket, ahogy nekünk tetszik.
Készítsünk otthon gyümölcslevet!
Ehhez a legjobb, ha van gyümölcscentrifugánk, ami nagyban megkönnyíti a
műveletet. Az ebben elkészített natúr gyümölcslénél jobb vitaminbombát
el sem lehet képzelni. Nagy előnye a bolti gyümölcslevekkel szemben,
hogy sokkal magasabb a C-vitamin-tartalma, és mivel frissen
fogyasztjuk, nem tartalmazza a boltban kapható gyümölcslevekben lévő
mesterséges színezéket, adalékanyagot, állományjavítót sem.
Az „igazi” gyümölcslevek magas vitamin- és ásványianyag-tartalmuk
mellett (gyümölcssókat, káliumot és magnéziumot is tartalmaznak)
rostjaikkal fontos szerepet töltenek be a szervezet tisztító
mechanizmusában,.. A gyümölcslevek képezik a tisztító-méregtelenítő
kúrák alapját is.
Ezeket az ivóleveleket készíthetjük egyfajta gyümölcsből is, de
ízletesebb, ha többféle gyümölcs (vagy akár zöldség) hozzáadásával
készül. Ezek keverésénél érdemes szem előtt tartani, hogy megfelelően
ötvözzük az édesebb ízű gyümölcsöket a savanykásabb ízűekkel. Így
cukrot sem kell hozzáadnunk, tehát súlygyarapodástól sem kell tartani.
A gyümölcsökkel, zöldségekkel, fűszernövényekkel érdemes minél többféle
íz kombinációt kipróbálni.
Méregtelenítsünk!
Tavasszal érdemes változtatni az étkezési szokásainkon is, mert
ilyenkor sokkal kevésbé éhezünk szénhidrátban gazdag édességekre és
zsíros ételekre. Az év elején elkezdett fogyókúrák sokkal
hatékonyabbak. Ilyenkor érdemes néhány napos tisztítókúrát tartani,
amikor a szervezet megszabadul a felgyülemlett salakanyagoktól.
Hatására felpezsdítjük a szervezetünket, felfrissítjük a bőrünket.
A frissen készült gyümölcslevek a legjobbak a méregtelenítő program
során, de akár mindennapjainkban is. A gyümölcs- és zöldségfélék
nemcsak vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagok, hanem gyógyító,
szépítő hatásúak is. Különösen fontosak a B-vitaminok, mert simává
teszik a bõrt, és rózsássá az arcot, ezenkívül, erősítik a hajat. Igazi
“belső” szépségápoló a C-, E-vitamin és az A-provitamin. Ezek megvédik
a bőrt, a ráncokat okozó szabad gyököktől.
Gyümölcslevek, turmixok
Szinte minden gyümölcsből kinyerhető lé; az almából, körtéből,
meggyből, szőlőből, stb. Ezek keverékei is nagyon finomak, pl. az alma
barackkal vagy eperrel. Érdemes kipróbálni!
A citrusfélék levei is nagyon finomak, pl. a fanyarkás grape-fruit
levet meg lehet kicsit édesíteni egy naranccsal, vagy vérnaranccsal,
ami édes ízével remek aromát ad.
A rostosabb, "testesebb" gyümölcsöket, pl. banán, érdemesebb
feldarabolva külön összetörni, vagy turmixolni, és utána elkeverni a
gyümölcslevekkel. Mivel a friss gyümölcslevek nagyon tömények; hígítva
ajánlott fogyasztani őket; szomjoltó lesz, ha ásványvízzel, táplálóbb,
ha tejjel, joghurttal higítjuk őket.
Alma turmixolva
A szakemberek szerint legalább 300 különböző, egészségfokozó vegyület
(enzimek, vitaminok) van az almában, ezért rendkívül kedvező az
élettani hatása. A benne lévő ballasztanyagok (pl a pektin és a
cellulóz) kitisztítják a szervezetet. Eltüntetik a salakanyagokat,
erősítik a belek izomzatát és elősegítik az emésztőnedvek termelését. A
meghámozott almát, feldaraboljuk, és össze turmixoljuk. Tetszés szerint
lehet ízesíteni.
Alma-narancs ital
Hozzávalók: 2 nagy alma, 2 nagy narancs
Az almákat megmossuk, cikkekre szeleteljük, a narancsot meghámozzuk.
Gyümölcscentrifugában kifacsarjuk, és az így nyert levet jégkockával
teli pohárban tálaljuk.
Ananászital
2 konzerv darabolt ananász – vagy hámozott, darabolt ananász
3 dl tej
2 ek édesítőpor
Az ananászt lecsepegtetjük, a levét felfogjuk. Az ananászt mixerben
pépesre törjük, belekeverjük a tejet, a saját levét és az édesítőszert.
Az ananász magas rosttartalma és enzimjei miatt hatékony segítség lehet
a fogyókúrázóknak
Vitaminbomba
Fél-fél darab narancs és grape-fruit, alma, pár csepp méz
A megtisztított gyümölcsöket apró kockákra vágjuk, tegyük a
turmixgépbe. Adjunk hozzá kevés vizet, és ízesítsük mézzel. Pár percig
magas fokozaton turmixoljuk össze.
Kivi turmix
80 dkg kivi, 1 dl méz, fél citrom héja, 1,5 liter tej, csipet őrölt
fahéj. A kivit meghámozzuk, és szeletekre vágjuk, Hozzáadjuk a mézet,
az őrölt fahéjat és a reszelt citromhéjat. Turmixgépben pépessé
keverjük, majd beleöntjük a felforralt, jól lehűtött tejet, és simára
keverjük.
Epres banánturmix
3 banán, 25 dkg eper
A turmix sűrűségét és egyben különleges ízét a három banán adja. Merülő
mixerrel vagy turmixgépben pépesítsük össze a gyümölcsöket. Nagyon
kevés cukorral, vagy mézzel ízesítsük, vagy ezt akár el is hagyhatjuk.
A kész gyümölcspépet egy kis tejjel hígítsuk.
Zöldséglevek:
Céklalé
Ennek a zöldségnek a betaintartalma a máj kedvence, és még az epének is
jót tesz, elsődleges fegyver tehát a méregtelenítésben. Ezenkívül
rekordmennyiségű vas van benne, ráadásul a felszívódását segítő más
nyomelemekkel együtt.
Tisztítókúra céklalével
A céklából készült ital segít leküzdeni a megfázást és az influenzát.
Céklalével hosszabb tisztítókúrát tarthatunk, közérzetünk javulni fog,
savtúltermelésből származó gyomorpanaszaink megszűnnek. Serkenti a máj,
a belek és a vese működését, fokozza a mérgek és a salakanyagok
eltávolítását. Mivel fogyasztásával elkerülhető a táplálék és a toxikus
anyagok hosszas időzése a gyomor-bél csatornában, kedvezően
befolyásolja az ebből eredő bőrbetegségeket, fejfájást és letargiát.
Enyhe hashajtó hatása révén székrekedésben és aranyérben szenvedőknek
ajánlható.
Cékla-répa lé
A frissen kipréselt cékla- és sárgarépa lé 1: 1 arányú keveréke
hagyományos magyar tisztítóital. Uborkalevet, egy evőkanál élőflórás
joghurtot, evőkanál citromlevet hozzáadva kitűnő influenza elleni
turmixot kapunk.
Sárgarépalé
Illóolajai fokozzák a gyomor és a belek vérellátását, így segíti az
emésztést. Tele van antioxidáns vitaminokkal (pl. béta-karotinnal), így
az öregedést és egyes betegségeket okozó szabad gyökök ellen is jó
fegyver. Ráadásul az arcbőrnek is jót tesz.
Sárgarépa-paradicsom-cékla ital
Hozzávalók: 2 nagy sárgarépa, 5 közepes paradicsom, 1 kisebb cékla
Mossunk meg minden hozzávalót, a sárgarépát és a céklát hámozzuk meg,
majd a paradicsommal együtt tegyük a gyümölcscentrifugába. Kitűnő
zamatú ital lesz belőle.
Uborkaital
1 nagy kígyóuborka
2 kivi
4 szál tárkony
6 narancs
2 evőkanál citromlé
2 teáskanál méz
Előkészítés:
Az uborkát meghámozzuk, kettévágjuk, kikaparjuk a magjait, és húsát
kockákra vágjuk. A kivit vékonyan meghámozzuk, négy szép szeletet
vágunk belőle, ezt félre tesszük a díszítéshez, a többit kockákra
aprítjuk. A tárkonyt megmossuk, minden szár hegyén hagyunk néhány
levelet a díszítéshez, a többit letépkedjük, és apróra vágjuk. A
narancsokat levét kicsavarjuk.
Elkészítés: Az uborkát, a kivit, a tárkonyt, a narancslevet, a
citromlevet, a mézet, csipet sót turmixgépbe tesszük, jól
összekeverjük. Poharakba adagoljuk, a kiviszeletekkel, a
tárkonnyszállal díszítjük, és szívószállal kínáljuk.
A kivi és a narancs nagyon gazdag C-vitaminban, ezért ez a turmixot, az őszi-tavaszi megfázások megelőzésére is javasolt.
Gyógyteák
A szervezet méregtelenítő folyamatait segítik egyes gyógynövények is.
Gyógynövényekből készített salaktanító teakeverékeket akár magunk is
készíthetünk, vagy pedig válasszunk drogériákban összeállított
keverékeket. A gyógyteákkal végzett tisztítókúra csak bizonyos ideig
végezhető, a drogok erősségétől, a saját testsúlyunktól függően
egyszerre legfeljebb négy hétig. Mindig kérjünk tanácsot a teák
alkalmazását illetően, és figyeljünk az esetleges mellékhatásokra is.
Gyakran jelentkezik például a bőr minőségromlása… A pattanások
megjelenése éppen azt mutatja, hogy működnek a szervezet méregtelenítő
folyamatai. A kúra után helyreáll a szervezet anyagcseréje, és a bőrünk
szebb lesz, mint valaha.
Tisztítókúrára alkalmas növények; bodzavirág, csalánlevél,
aranyvesszőfű, tarackbúza, gyermekláncfű, feketeribizli-levél, zsurló.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!