A Stevia édesítő története A Stevia egy Paraguayban és Brazília
déli részén őshonos növény, édes ízéért felelős hatóanyaga a ma ismert
legerősebb édesítőszer. A dél-amerikai őslakosok által Khaa Jee-nek
(Édes levél) nevezett növény a köztudatba Stevia (Stevia rebaudiana
bertoni) néven vonult be. A paraguay-i Guarani indiánok az őserdőben
gyűjtött növényt évszázadok óta használták édesítésre,
étvágycsillapításra, bőrbetegségek (dermatitis, eczema, seborrhoea)
ellen és vágási sebek gyógyítására is, mert gyorsan hat, különösebb
forradási heg nélkül, de előszeretettel rágták a levelét pusztán édes
íze miatt is.
Kimutatták, hogy a Stevia hatóanyaga 300-szor
édesebb a cukornál, Egy darabka levél, alig néhány négyzetmilliméter
nagyságú, képes akár egy óráig is édesen tartani szánk ízét; 1-2 kis
levél képes egy erős kávét vagy teát megédesíteni." Az 1900-as
évektől beindult a nővény mezőgazdasági termesztése, így a Stevia már
nem csak a lelőhelyén élő bennszülöttek édeskéje lett. Az egészséges
táplálkozásra nagy gondot fordító japánok a 60-as évektől fokozatosan
betiltották vagy szigorúan korlátozták a különböző mesterséges
édesítőszereket (pl. aszpartam) és ezek helyét a Stevia vette át az
élelmiszeriparban, minek következtében Japán mára a világ legnagyobb
Stevia fogyasztójává vált.
Steviának semmiféle toxikus hatása
nincsen (még nagy dózisban fogyasztva sem), ugyanakkor jótékony
hatással van a vérnyomásra, a vércukorszintre, az emésztésre, különböző
bőrbetegségekre, segít megelőzni a fogszuvasodást és az elhízást is
megakadályozza.
Az intenzív édes ízért
felelős steviol glycoside-ok, az aszpartámmal ellentétben, főzés, sütés,
pH-változás esetén sem bomlanak le, így a Stevia a cukor teljes körű
helyettesítője lehet!
A Stevia 100%-ban természetes, míg az
édesítők jelentős része mesterséges úton előállított. A Stevia növény
leveleiből kivont stevioside gyakorlatilag nulla kalóriát tartalmaz, nem
emeli meg a vércukorszintet, nem tartalmaz semmilyen adalékot. A Stevia
-egyes édesítőkkel szemben- stabil marad magas hőmérsékleten is, így
alkalmas sütés/főzéshez is. Klinikai tesztek kimutatták, hogy a
Steviának egészségügyi szempontból is számos jótékony hatása van, ami
más édesítőszerekről általában nem mondható el.
A stevia édesítő
hatásai:
Cukorbetegek is biztonságosan fogyaszthatják, mivel nem
emeli meg a vércukorszintet, valamint fogyókúrázók számára is kiváló
segítség a felesleges kilók leadásához, mivel a fő steviol glycoside-ok
különösebb lebontás nélkül emésztődnek, így kalória-értékük elenyésző! Tudományos
kutatások azt is kimutatták, hogy a Stevia rendszeresen fogyasztva
képes a vércukorszintet szabályozni, ez természetesen nem jelenti azt,
hogy helyettesítheti a hagyományos kezeléseket, de amellett alkalmazva
sokat segít a cukorbetegség kontrollálásában!
Magas vérnyomás. Más
kutatások kimutatták, hogy a Stevia csökkenti a magas vérnyomást,
miközben a normális vérnyomást változatlanul hagyja, tehát egészséges
embereknél nem okoz vérnyomáscsökkenést.
Fog- és ínyápolás. Antibakteriális
hatása és kedvező ásványianyag-tartalma miatt kiválóan alkalmas a
fogszuvasodás és egyéb szájbetegségek megelőzésére, gyógyítására.
Előnyös tulajdonságai miatt számos országban fogkrémet és
szájöblítőszert is készítenek a felhasználásával, melyeket sikeresen
használnak ínybetegségek és fogfájás kezelésére!
Emésztés. A
Stevia javítja az emésztést és a bélműködést, megnyugtatja a túlterhelt
gyomrot így segíthet kisebb rosszullétek elmulasztásában. Erős gombaölő
hatása miatt kiválóan alkalmazható Candida kezelésére is. A legjobb
hatást tea vagy valamilyen egyéb folyadék formában fogyasztva érhetjük
el!
Bőrápolás. Mind külsőleg, mind pedig belsőleg
alkalmazva alkalmas különböző bőrbetegségek (acne, dermatitis, eczema,
seborrhoea, stb.) gyógyítására. Megvéd a bőr korai öregedése ellen, azt
fiatalossá és rugalmassá varázsolja! Kisebb sebek, horzsolások
kezelésére néhány csepp Stevia oldatot csepegtethetünk a sérült
bőrfelületre, így a fájdalom gyorsan megszűnik és a seb is sokkal
hamarabb fog meggyógyulni!
Fogyás, súlycsökkenés. Amellett,
hogy gyakorlatilag nulla kalóriát tartalmaz, képes csökkenteni az
édességek és a zsíros ételek utáni vágyat is! Kutatások kimutatták, hogy
az éhségérzetet is jelentősen csökkenti, édesszájúak korlátlanul
fogyaszthatják anélkül, hogy fölös kilók lerakódásától kellene
tartaniuk, 20 perccel az étkezések előtt fogyasztva pedig sokkal
hamarabb fogunk telítettségérzetet érezni!
Függőség kezelése. A
tapasztalatok azt mutatják, hogy Stevia segíthet különböző függőségek
leküzdésében is, rendszeresen fogyasztva csökkenti a dohányzás, alkohol
illetve az édességek utáni vágyat!
|
Kommentáld!