A szüret közeledtével szenteljünk néhány sort a jó boroknak… Hazánkban
a bor tradicionális nemzeti ital, a magyar lakosság mintegy egyötöde
borfogyasztó. Bármely állami vagy családi ünnep „alkalom és ok a
borivásra”. Jóval kevesebben tudják, hogy a borfogyasztásnak igazolt
jótékony hatása is lehet: szívünket és ereinket védi.
Valóban védené szívünket a borivás? Az alkoholról már sok rosszat
hallottunk, de hogy a bor védő faktorokat is tartalmazna, igaz ez?
A világon jelenleg kb. 300 millió hektoliter bort termelnek évente. A
vezető bornagyhatalmak termelik meg ennek harmadát: Franciaország,
Olaszország és Spanyolország vezeti a mezőnyt. Hazánk is előkelő helyen
áll: a világon a tizedik legnagyobb bortermelő ország. Európán kívül
közismertek az észak-afrikai borok, és a tengerentúl, különösen
Dél-Amerika is gyors felzárkózást mutat. A mohamedán országokban
hagyományos vallási okok miatt szorult vissza a borfogyasztás, a
megtermelt szőlő mind exportra kerül.
A hazai bortermelés a 90-es évek óta csökken, de remélhetőleg
megfordítható ez a tendencia. Mindenesetre kedvezőnek látszik, hogy a
minőségi borok aránya egyre magasabb a teljes borkészlethez
viszonyítva.
Az egy főre vetített éves borfogyasztás tekintetében a nagy „boros
országokban” mindenütt 60-70 l-rel számolhatunk, nálunk ez a mérőszám
kb. 30-35 l, és lassan, de biztosan növekszik.
A hazai borkultúra változatos képet mutat: az utóbbi években kialakult
egy tudatos, igényes fogyasztói réteg, amely szereti és keresi is a jó
borokat, gyakran néz körül a megszokott helyeken kívül, rendszeres
látogatója a borfesztiváloknak, emellett borlovagrendek is alakultak a
tradíció ápolására.
Hazánkban a bor tradicionális nemzeti ital. Minden alkalommal
kiemelkedő szerepet tölt be, legyen az vallási, állami vagy családi
ünnep; heti szinten a magyar lakosság mintegy ötöde fogyaszt bort. A
borfogyasztáshoz kellemes közérzet, könnyed ellazulás kapcsolódik, a
bor ivása a kis, akár családi közösségek „összehozó” itala is egyben,
amit a beszélgetések, együttlétek alapvető részének tekintenek. Minden
évszakban választhatunk a borok közül: télen a forralt bor, nyáron egy
kellemes fröccs…
Mit tudunk a borok védő hatásáról? Bizonyított ez orvosilag, vagy csak legenda?
Igaz, hogy a franciák között lényegesen kevesebb a szívinfarktus, az
érbetegség? Érdemes-e mediterrán étrendet folytatni? Valóban van olyan
anyag a borban, ami megállítja az érelmeszesedést?
E kérdésekre csak pozitív válaszok adhatóak. Igen, a borok - elsősorban
a vörösborok - tényleg rendelkeznek igazolt szív- és érrendszeri védő
hatással. A sötétpiros, fekete héjú szőlőkben ugyanis polifenoloknak
nevezett anyagok találhatóak, legismertebbek közülük a procianidinok és
a rezveratrol, amelyek kimondott kardio- és vazoprotektív (szív- és
érvédő) hatással bírnak. A polifenolok jelentős antioxidáns hatásuk
révén „tisztítják” az érfalakat, ezáltal megakadályozzák, lassítják az
érelmeszesedés, az érfali zsíros lerakódás folyamatát.
A franciáknál (és más, délebbi nemzeteknél) az ún. mediterrán étrend is
segít a szív-érrendszeri tünetek megelőzésében. E diéta lényege a
bőséges zöldség- (nyersen és főzelék formájában) és gyümölcsfogyasztás,
a rendszeres tej- és burgonyafogyasztás, olívaolaj használata ételek
készítéséhez, illetve tengeri hal és dió az étrendben. Mindehhez társul
a mérsékelt, de mindennapi 2-3 dl-es vörösborfogyasztás. Megfigyelhető,
és tanulmányokkal igazolt, hogy kevesebb az infarktus, a stroke és az
érbetegség Franciaországban. Igaz tehát a „francia paradoxon”: ugyan
bort iszunk – de mégis teszünk valamit egészségünk védelmében is.
A jó bor így válik „gyógyszerré”, rendszeres és mértékletes fogyasztása
kellemes, és még hasznos is lehet! Megelőzi a rettegett
szív-érrendszeri betegségeket, illetve csökkenti előfordulásukat.
Hasznos linkek a borokról, borászatról, borkultúráról:
Borászportálok
A borfogyasztás és a válság
Borfajták
Vörösborok
Borlovagok
Kommentáld!