A
nálunk alig ismert cikória Belgiumban a „zöldségek királynője”.
1845-ben, amikor Belgiumban a teljes burgonyatermés odalett, a cikória
sok embert mentett meg az éhhaláltól. A tápanyagban, vitaminokban
gazdag cikória (Cichorium intybus) őse a kék virágú mezei katáng, amely
az országban mindenütt megtalálható gyomnövény. Ennek vastag gyökerű
alfaja a cikória. Segíti az emésztést, sok ásványi sót, emészthető
rostokat, kalciumot, foszfort és meszet tartalmaz, valamint sok karotin
van benne. Májvédő, vértisztító hatása régóta ismert, de javasolják
vérszegénység, gyengeség és kimerültség ellen is. Pörkölt gyökerét
pótkávé- és inzulingyártásra használják. A cikóriából kellemes,
jellegzetes ízű ételek készíthetők. Főzhetünk belőle krémlevest,
félben-egészben megsütve sült húsok különleges körete lehet. A
virslivel töltött cikória meleg előételnek vagy vacsoraételnek is
megteszi. A csőben sült hal cikóriával igazi diétás étel, a majonézes
cikóriasaláta pedig különlegesség.
Cikóriakrém-leves Hozzávalók: 4 kisebb cikória 1 l csontleves 1 tojássárgája 1 vöröshagyma só, őrölt bors, reszelt szerecsendió A
feldarabolt cikóriákat az apróra vágott hagymával a forró csontlevesben
puhára főzzük. Ha kész, belekeverjük a tojássárgáját és
összeforraljuk. Kicsit hagyjuk kihűlni és összeturmixoljuk. A
fűszereket a csésze aljára tesszük és rámerjük a forró levest.
Összevágott zöldpetrezselyemmel díszítjük. Sajtos pirítóssal nagyon
finom.
Cikóriasaláta almával 4 cikória, 2 édes alma, 1 narancs, 3 ek. olívaolaj, 1 ek. almaecet, 2 ek. akácméz, só, 10 dkg apróra vágott dió 1 citrom leve Az
olívaolajat, az almaecetet és a mézet csipetnyi sóval csavaros tetejű
kis befőttes üvegben jól összerázzuk vagy egy kis tálkában villával
összekeverjük, míg opálos elegyet nem kapunk (vinaigrette). A
cikóriákat félbe vagy negyedekbe vágjuk, citromlét csepegtetünk rájuk
és salátástányérokra rakjuk. Meglocsoljuk a vinaigrette felével, és
behűtjük. Az almákat vékony szeletekre vágjuk, meglocsoljuk
citromlével, és a narancsszeletekkel felváltva a cikóriákra tesszük.
Ráöntjük az öntet másik felét és megszórjuk a pirított dióval.
Pirítóssal tálaljuk.
Virslivel töltött cikória Hozzávalók: 4 cikóriarózsa 4 (pulyka)virsli 5 dkg reszelt sajt 3+2 dkg vaj 2 ek. liszt, 2 dl tej őrölt bors, reszelt szerecsendió, só A
cikóriákat középen bevágjuk, beledugunk egy-egy héj nélküli virslit, és
kivajazott négyszögletes jénaiba tesszük. A 3 dkg vajat megolvasztjuk,
megpirítjuk benne a lisztet, felöntjük a tejjel, és a fűszerekkel
együtt felforraljuk. Még melegen hozzákeverjük a sajtot és a cikóriákra
öntjük. Előmelegített sütőben, közepes lángon zsemleszínűre sütjük.
Adhatjuk meleg előételnek, de vacsoraételnek is megteszi.
Cikória sonkában Hozzávalók: 4
cikória, 8 szelet sonka, 1 citrom leve, 10+5 dkg reszelt sajt reszelt
szerecsendió, 2 dl száraz fehér bor olívaolaj vagy 5 dkg vaj, 2 ek.
liszt , 2 dkg vaj, só, összevágott petrezselyemzöld Ha nem szeretjük
a kesernyés ízt, a cikóriát enyhén sós, ecetes vízben pácoljuk tíz
percig. Ezután sós, citromos vízben megfőzzük, leszűrjük. A
cikóriarózsákat egyenként egy-egy sonkaszeletbe göngyöljük, és
kiolajozott (vajazott) jénaiba tesszük. A vajat megolvasztjuk,
beletesszük a lisztet, felöntjük a borral és kis lángon, folyamatosan
kevergetve sűrűre főzzük. Levesszük a tűzről és belekeverjük a 10 dkg
sajtot, szerecsendiót. A mártást a cikóriákra öntjük, megszórjuk a
maradék sajttal és előmelegített sütőben, közepes lángon átsütjük.
Tálaláskor petrezselyemzölddel megszórjuk.
Sült cikória Hozzávalók: 4 cikória, olívaolaj, só, ecet A
félbe-negyedekbe vágott cikóriákat forró olajon, fedő alatt pár percig
pároljuk, majd magasabb hőfokon, vagy előmelegített sütőben
körbepirítjuk. Natúr sült húsok, hal finom körete, de majonézes saláta alapanyaga is lehet.
|
Kommentáld!