Szeretettel köszöntelek a Családosok Közössége közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Családosok Közössége vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Családosok Közössége közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Családosok Közössége vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Családosok Közössége közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Családosok Közössége vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Családosok Közössége közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Családosok Közössége vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Csipkerózsa bogyója
A
csipkerózsa (Rosa canina) bogyóját, amelynek gyógyhatása ismeretes,
cserjésekben, kertekben, erdő szélén vagy alföldi legelőkön is
begyűjthetjük, ha kirándulni megyünk. De mit is készíthetünk belőle?
A csipkebogyó álbogyótermés, benne találhatók a valódi aszmagtermések.
A jól szárított piros csipkebogyó (a feketésben kevesebb a hatóanyag)
megőrzi C-vitamin-tartalmát, amely tízszer nagyobb a citroménál. A
csipkehús tartalmaz még pektint, flavonoidokat, A-vitamint, alma- és
citromsavat, cseranyagot, B- és K-vitamint, magnéziumot, ásványi sókat.
Magas savtartalma jó köhögés és légzőszervi megbetegedések ellen,
influenza és meghűlés esetén mint általános kúra ajánlott. A C-vitamin
fokozza a szervezet ellenálló képességét, a pektin segíti az emésztést,
a bogyónak gyenge hashajtó hatása is van.
A piros, érett bogyókat szeptembertől gyűjthetjük. Gyorsan dolgozzuk
fel, jól szellőző, meleg helyen szárítsuk, így megőrzi
C-vitamin-tartalmát.
Csipkehús tisztítása
Kb. 80 dkg csipkebogyót megmosok, és meghámozom, megtisztítom őket.
Felül levágom a „bajuszát”, majd félbevágva kiszedem a magokat. Azokat
sem dobjuk el, mert nagyon egészségesek! (ld. pálinka
prosztatabántalmakra.) A gyümölcsöt 500 ml vízzel 30 percig puhára
főzöm, majd ledarálom, átszűröm, hogy sima pépet kapjak.
Kényeztetés férfiaknak
A felaprított bogyókból kikapart magokat összegyűjthetjük, és
férfiaknak prosztata-, vese-, hólyagproblémákra gyógyhatású pálinkát
készíthetünk belőlük. A maggal megegyező tömegű cukrot és háromszor
annyi vizet összekeverünk. Leturmixoljuk, és napos helyre állítjuk 3-4
hétre. Átpasszírozzuk, és 1 l jó pálinkával felöntjük. Esténként 1-1
kanállal kortyolgatva csupa vitamin és egészség.
A nehezen kezelhető, érzékeny, allergiás bőrt rendbe lehet hozni csipkebogyó-tartalmú készítményekkel.
Házilag is készíthetünk pakolást csipkebogyóból: olívaolajba (kb. 1dl)
beáztatunk 1 ek csipkebogyót, egy napig állni hagyjuk. A leszűrt
olajból egy evőkanálnyit összekeverünk egy pohár joghurttal, 1-2 ek
zabliszttel, kevés mézzel. Ezt kenjük megtisztított arcunkra,
dekoltázsunkra, 20 percig rajta hagyjuk, majd langyos vízzel lemossuk.
Csipketea
A szárított csipkehúst nem főzzük, csak meleg vízben egy éjszakán át
állni hagyjuk. Egy kiskanál csipkebogyóra 3 dl meleg vizet öntünk.
Reggel aztán kicsit melegíthetjük, és mézzel ízesítve vagy önmagában
fogyasztjuk.
Hagymakompót hecsedlivel
4 közepes vöröshagymát megtisztítunk, felkarikázunk és olajban
megpárolunk. Sózzuk, borsozzuk, majd 1 ek mézzel és 1 ek ecettel
elkeverjük. Csökkentjük a főzési hőmérsékletet, és 300 gr csipkehússal
folyamatos kevergetés közben addig főzzük, amíg a hagyma megpuhul.
Sültekhez kitűnő, vagy egyszerűen csak kenyérrel fogyasszuk.
Hecsedlilekvár
Meghámozok 30 dkg savanykás almát, és apró kockára vágva 2 dl frissen
facsart narancslében megfőzöm. Hozzáadok 70 dkg csipkehúst, 50 dkg
zselírozó (befőző-) cukrot és 4 percig forralom. Kifőzött, steril
üvegekbe töltöm a lekvárt, és 10 percig fejre állítom a lezárt
üvegeket. Ezután vízbe állítom a lekvárokat, és 5 percig 100 fokon
forralom.
Csipketorta
Hozzávalók a tésztához: 6 ek liszt, 5 ek cukor, csipet só, 1 tasak
sütőpor, 1 pohár joghurt, 3 ek olaj, 3 ek darált mogyoró (dió), 2
tojás, 1 ek csipkevelőll90_IMG_5011.jpg
A hozzávalókat összekeverjük, és kiolajozott tortaformában 180 fokon 20
percig sütjük. Vegyük ki a sütőből és kenjük meg a tetejét vastagon
hecsedlilekvárral. Szórjuk meg dióval, és még 10 percre tegyük vissza
sülni, de már csak 150 fokra. Tejszínnel, vaníliasodóval tálalhatjuk.
Sütőtök hecsedliszószban
Fél kilogramm sütőtököt megtisztítok, apróra vágom, és vajon
megpárolom. Ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal, kakukkfűvel. Egy
evőkanál mézzel megcsurgatom, és felöntöm 2 dl húslével. Kis lángon
főzöm pár percig, amíg az ízek összefőnek. A főzés végén hozzákeverek
150 gr csipkehúst, de már nem forralom. Megszórom egy marék tisztított
tökmaggal. Steakhez, sültekhez ez is kitűnő köret lehet az őszi
asztalon.
Hecsedliszósz
250 gr csipkehúst 50 gr cukorral, 1
narancs kifacsart levével, 40 ml desszertborral és 1-1 citrom, illetve
narancs finomra reszelt héjával felfőzünk. Ha kihűlt, vaníliapudinggal
együtt adhatjuk gofrihoz, túrós édességekhez.
forrás: www.kepmas.hu
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!