Szeretettel köszöntelek a Családosok Közössége közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Családosok Közössége vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Családosok Közössége közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Családosok Közössége vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Családosok Közössége közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Családosok Közössége vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Családosok Közössége közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Családosok Közössége vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A szaloncukor története
Ki
gondolná, hogy ha bármerre járva a világban szaloncukrot látunk, az
Magyarországról származik vagy magyar származásúak készítik a
sztaniolpapírba csomagolt ízletes édességet? Akár hungarikum
is lehetne a szaloncukor, amelynek készítésével a XIX. század első
harmadában kezdtek foglalkozni a magyar cukrászok. A fára akasztható,
selyempapírba és csillogó sztaniolba csomagolt édességet azóta is
kizárólag a magyarok készítik. Ha a világban bárhol szaloncukorral
találkozunk, az feltehetően Magyarországon készült, s ha mégsem, akkor
előfordulása csak az ott élő magyaroknak köszönhető. Pedig a
fondantcukor - túltelített oldatból kikristályosított cukormassza -,
amely minden szaloncukor őse és alapja, Franciaországból származik.
Első említése a XIV. századból maradt ránk. Innen vitte a XVII.
században Berlinbe egy oda települt francia cukrász az akkor már
népszerű csemegét. Más források szerint a törökökkel Magyarországra
érkezett édességkészítők kínálatában már ott volt a gyümölcsökkel
ízesített fondant-szerű cukorka, de legfőképpen a sörbet, a fondanthoz
hasonló, higított cukormassza, esetleg gyümölcsökkel dúsítva, hidegen
szervírozva: amit ma vizes fagylaltként ismerünk. Mégis, ha a
fondant magyarországi elterjedését kutatjuk, arra találunk adatokat,
hogy német bevándorló cukorművesek hozták magukkal a fondantkészítés
tudományát. A XIX. század első felében már ismerték és készítették a
fondant alapú cukorkákat, például a Wikus-féle üzemben - tudtuk meg
Borsódy Mihály szakértőtől. Hogy mikor lett a fondantból szaloncukor?
Nos, erre nincs pontos adat. Az azonban tudható, hogy a fát díszítő
szaloncukor valamikor a XIX. században jelent meg az üzletekben, s A
század második felében már keresett karácsonyi idényterméke volt a
hazai cukrásziparnak. Akkoriban természetesen kisüzemi körülmények
között, kézi munkával, szabad tűzön, lábasokban főzték a fondant-t.
Hűtötték, majd újból felmelegítették, ízesítették, formába öntötték,
csomagolták. Az első fondant-t készítő gépeket a híres Stühmer
csokoládégyár és a Gerbeaud cukrászda használta a XIX. század végén.
Ezután
fokozatosan gépesítették a szaloncukor készítésének valamennyi
műveletét (gépi táblázás, öntés, csomagolás). A leghosszabb ideig a
csomagolásban őrizték meg a kézi munkát. Sok kis műhelyben még a
második világháború után is kézzel rojtozták a csomagolópapírt,
csavarták a sztaniolt a dekoratív édességre. Mostanság különböző
édességgyártók karácsony közeledtével ontják a szaloncukrok özönét.
Mindenféle ízben és bevonattal, sokféle csomagolásban, gyerekek és
felnőttek örömére, s persze a karácsonyfák díszítésére.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!